Izvedba kanalizacije


Kanalizacijske instalacije u kupaonici obuhvaćaju odvode za kadu ili tuš kadu, umivaonik, bide, zidni sifon za perilicu rublja, wc i podni sifon.Kanalizacijske instalacije u kupaonici obuhvaćaju odvode za kadu ili tuš kadu, umivaonik, bide, zidni sifon za perilicu rublja, wc i podni sifon.

 

Možemo reći da kućna kanalizacija počinje samim sanitarnim uređajem, odnosno – ispod svakog izljevnog mjesta vodovodne instalacije, nalazi se uljevno mjesto kanalizacije. Otpadna voda odlazi u kućnu kanalizacijsku mrežu, a zatim u mrežu centralne kanalizacije ili u dvorišnu mrežu (ako zgrada nije priključena na centralni sustav).

Svaki sanitarni uređaj u kupaonici priključuje se na kanalizaciju preko sifona – cijevi posebnog oblika u kojoj se uvijek nalazi određena količina vode. Na taj način sprječava se vraćanje neugodnih kanalizacijskih mirisa iz mreže u kupaonicu.

Provođenje kućne kanalizacije mora slijediti utvrđena pravila kako bi instalacija ispravno funkcionirala i bez neugodnih nuspojava. Zbog toga je uvijek važno poslušati naše zaposlenike koji će Vas upozoriti na nedostatak u tehničkoj provedbi određene ideje. To se pogotovo odnosi na promjenu mjesta wc-a, koju zbog velikog profila odvodnih cijevi i potrebnog nagiba, nije uvijek lako izvesti. Imajte na umu da je u kupaonici na prvom mjestu čistoća i funkcionalnost, pa – iako se ne uklapa u Vašu početnu viziju uređenja -  nemojte zanemariti dobronamjeran savjet koji bismo Vam mogli ponuditi.

Kod samog wc-a potrebno je obratiti pažnju i na tip školjke, tj. njezinog izljeva. Ovisno o obliku i nagibu izljevne cijevi, kanalizaciju wc-a s glavnom kanalizacijskom vertikalom spajamo iznad poda ili kroz stropnu ploču, što bitno mijenja uvjete ugradnje i mogućnosti rasporeda unutar kupaonice.

Zbog opasnosti od izlijevanja vode, pod kupaonice trebao bi biti upušten barem 2cm u odnosu na ostatak stana.Zbog opasnosti od izlijevanja vode, pod kupaonice trebao bi biti upušten barem 2cm u odnosu na ostatak stana. Zna se dogoditi da je kupaonica na istoj (ili čak višoj!) razini od poda drugih prostorija, što se pokušava kompenzirati ugradnjom podnog sifona. Nemojte se iznenaditi prijedlogu da ne ugrađujete podni sifon – u mnogim zemljama Zapadne Europe on se više ne izvodi. Razlozi su višestruki: kapacitet takvih sifona nije dovoljan za odvod većih količina vode, iz njega se može i izljevati voda, prekid je u kontinuiranom sloju hidroizolacije, a može uzrokovati i neugodne mirise.

Naime, podni sifoni mogu biti sa ili bez taložne posude, a ako se taložna posuda redovito ne ispire, postaje izvor vrlo neugodnog zadaha i nečistoća. Imate li takav problem, pokušajte u podni sifon staviti nekoliko kapi eteričnog ulja – boravak u kupaonici sigurno će postati ugodniji!

{fshare}