KUPAONICE PO DJEČJEM UKUSUdjeca imaju revolucionarne ideje

 


Djeca ne gledaju na svijet istim očima kao i mi odrasli

 

Djeca ne gledaju na svijet istim očima kao i mi odrasli. Često se iznenadimo stvarima koje primjećuju i koje ih vesele, a ideje su im nerijetko revolucionarne.Djeca ne gledaju na svijet istim očima kao i mi odrasli. Često se iznenadimo stvarima koje primjećuju i koje ih vesele, a ideje su im nerijetko revolucionarne. Njihove su potrebe također drugačije, a svijet koji ih okružuje uglavnom je podređen „velikima“. Nažalost, to se odnosi i na njihov dom, u kojem su često fizički ograničeni dimenzijama namještaja, a intelektualno - nepoticajnim sadržajima u monotonom interijeru.

Mnogi su načini na koje najmlađim članovima obitelji možete osigurati maštovito i inspirativno okruženje, a pri tome osobitu pažnju treba pridati sigurnosti djeteta i funkcionalnosti. Ipak, ovaj put ograničit ćemo se priču o bojama i oblicima elemenata u kupaonici, te na ulogu koju imaju u stvaranju ugođaja prikladanog za boravak mališana.

Naime, imate li više kupaonica, možda ćete doći u priliku urediti kupaonicu koju će koristiti samo djeca. Značajniji boravak Vašeg djeteta u kupaonici započinje rano, ali mnoga se djeca ne vole kupati i/ili boraviti u kupaonici. Prilagodite li atmosferu te prostorije njihovoj dobi – možda promijenite negativan stav. Voda i igre vodom zanimljive su većini, pa bi prikladno uređenje kupaonice moglo djetetu omogućiti da kroz igru i istraživanje obavi sve što se od njega tamo očekuje.

Najmlađi ne razumiju pojmove poput higijene, sigurnosti i kvalitete. Njima je važno da prostorija u kojoj borave bude vesela i bogata sadržajem, da omogućava bilo koji oblik njima zanimljive aktivnosti, te da se u njoj osjećaju ugodno.

Očito je uređenje bilo koje prostorije namijenjene djeci pravi izazov, pa probudite maštu u sebi i pokušajte na kupaonicu gledati očima djeteta.

Boje su prvi i najvažniji dio uređenja prostora podređenog djeci, pa tako i njihove kupaonice.Boje su prvi i najvažniji dio uređenja prostora podređenog djeci, pa tako i njihove kupaonice. Već kao dojenče, Vaše dijete reagira na jake boje, šarene oblike i različite teksture. Okružite li ga već u ranoj dobi umjerenom količinom takvih poticaja, u njemu ćete probuditi znatiželju, a time i pomoći njegov intelektualni razvoj. S druge strane, kontinuirana izloženost jakim i blještavim bojama mogla bi imati sasvim suprotno djelovanje, pa se najbolje odlučiti na smireniju pozadinu na kojoj će se isticati mnogi šareni detalji.

Iako su likovi iz crtanih filmova uvijek interesantni i roditelji ih često primjenjuju u dekoraciji dječjih prostora, razmišljajte dugoročnije: preokupacija jednim određenim likom ne traje dugo, a mogli biste imati problema s uklanjanjem nespretno naslikanih Štrumpfova sa zidova kupaonice. Motivi poput jednostavno prikazanog drveća, cvijeća i životinja, geometrijski ili nepravilni oblici, pa čak i slova ili brojevi, više će godina zaokupljati mališana od npr. Hello Kitty. Djeca su nepresušni izvor ideja, pa je bolje okružiti ih apstrahiranim ili slobodnijim prikazima i predmetima - koji u igri mogu postati bilo što, nego im uvijek „servirati“ gotov proizvod. Želite li ipak svom djetetu osigurati tijekom kupke druženje s omiljenim crtanim likom – izaberite predmete poput zavjese za kadu – koju možete lako promijeniti.

Da bi dijete uživalo u aktivnostima poput kupanja ili pranja zubi, oblikovanje kupaonice mora pozivati na igru.Da bi dijete uživalo u aktivnostima poput kupanja ili pranja zubi, oblikovanje kupaonice mora pozivati na igru. To je prostorija u kojoj započinje i završava njihov dan, pa je nužno da je atmosfera u njoj pozitivna i topla. Upravo bi takve boje trebalo birati pri izboru zidne i podne obloge, rasvjetnih tijela i drugih detalja.

Nije nužno (a ponekad niti praktično) uređivati kupaonicu „za dječake“ ili „za djevojčice“ i time potencirati već previše ukorijenjene stereotipe. Primjenjujte boje i teme bez predrasuda, stvorite interijer po mjeri djeteta – nesputan, kreativan i otvoren za novo i neobično.

Neke boje zahvalnije su pri uređenju nego druge. Tako npr. svijetlozelena, žuta i narančasta često dominiraju dječjim prostorijama – podjednako ih vole dječaci i djevojčice, a vrlo su pozitivnog su djelovanja na raspoloženje.

Nijanse plave zahvalan su izbor – prikladne za kupaonicu, primjenjive u raznim temama, djeluju smirujuće i osvježavajućeNijanse plave zahvalan su izbor – prikladne za kupaonicu, primjenjive u raznim temama, djeluju smirujuće i osvježavajuće. Ipak, da biste izbjegli hladan i monoton ugođaj, plave bi kupaonice trebalo oživjeti unošenjem vedrih i toplih boja, poput žute, žutozelene ili jarko ružičaste.

Kupaonice s mnogo živih boja gotovo su uvijek privlačne djeci, ali što kad je kupaonica namijenjena djeci već ranije uređena u tamnim bojama? Tada u kupaonicu treba unijeti što više živih detalja, uzoraka, te zanimljivih uporabnih predmeta.

Dječja kupaonica mora imati sve što i ona za odrasle – tako mali korisnik osjeća važnost onoga što radi u kupaonici, jača samostalnost i samopouzdanje. Ipak, kada su ti elementi vidljivo drugačiji nego oni „obični“ u roditeljskoj kupaonici –  dijete će prostoriju doživjeti kao svoju, posebnu, prilagođenu njegovoj osobnosti. Umivaonici, kade, školjke i ogledala mogu biti specifičnog oblika, obogaćeni bojom ili nekom aplikacijom – glavno da nitko drugi nema baš takve. Ponekad je nekoliko vinilnih naljepnica dovoljno da keramičke pločice učinimo „dječjima“.Ne zaboravite u kupaonici predvidjeti praktično mjesto za pohranu igračaka, pogotovo onih kojima se dijete igra u kadi. One zahtjevaju spremište u kojem će se moći ocijediti i osušiti – u obzir dolaze mreže, perforirani spremnici i slično. Posebno je praktično ako se takvi elementi mogu pričvrstiti na zid iznad kade.

Ne zaboravite u kupaonici predvidjeti praktično mjesto za pohranu igračaka, pogotovo onih kojima se dijete igra u kadi. Sitnice poput čaše za četkicu, podloška za sapun, otirača ili kukica za ručnike izaberite po ukusu i interesima vlastitog djeteta, kako bi se radovalo svakom ulasku u kupaonicu.

Iako je ovo prvenstveno članak o izboru palete i tema za dječju kupaonicu, napominjemo neka osnovna pravila uređenja prostora namijenjenog djeci:

-        kupaonica za manju djecu ne bi trebala imati mehanizam zaključavanja s unutarnje strane, kako dijete ne bi nehotice ostalo zatočeno;

-        sredstvima za čišćenje, lijekovima i sličnim opasnim tvarima, nije mjesto u kupaonici koju koriste djeca, a isto vrijedi i za oštra kozmetička pomagala;

-        sklopka za paljenje svjetla mora biti lako dostupna i jednostavna za upotrebu;

-       mehanizmi otvaranja vode, ispiranja školjke i sl. trebaju raditi ispravno i koristiti se na jednostavan način;

-        neophodna je higijena, a preporučuju se prirodna i neškodljiva sredstva za čišćenje;

-        što manje staklenih površina znači veću sigurnost za Vašu djecu;

-        obavezna je protuklizna podna površina, a preporučamo i korištenje gumenih podloga za kadu;

-        prostor mora biti ispravno ventiliran;

-        sve što je namijenjeno korištenju, djetetu mora biti nadohvat ruke.

 

Djeca su bezbrižna i njihova igra tijekom kupke često ispuni kupaonicu lokvicama vode. Umjesto da Vas to zabrinjava, već se na samom početku pobrinite da materijali u kupaonici podnose mnogo vode. Ako se još uvijek dvoumite oko izbora pločica, tema i drugih estetskih aspekata uređenja dječje kupaonice, pogledajte još nekoliko ideja, posavjetujte se sa svojom djecom i zajedno krenite u novu kreativnu pustolovinu. {fshare}

 

 

 

Adaptacije kupaonica  za djecu  - Adaptacije d.o.o.