OSVJETLJENJE KUPAONICEkvalitetno osvjetljenje kupaonice je važno

 


Rasvjeta kupaonice bitno utječe na naše raspoloženje u njoj

Osim same svjetlosti, i dizajn rasvjetnih elemenata važan je kreator stila kojim smo odlučili urediti prostor.Vjerojatno smo svi svjesni činjenice kako rasvjeta prostorije bitno utječe na naše raspoloženje u njoj. Osim same svjetlosti, i dizajn rasvjetnih elemenata važan je kreator stila kojim smo odlučili urediti prostor. 

Iako nismo neodlučni kad je u pitanju oblik rasvjete u npr. dnevnom boravku ili kuhinji, kupaonice u tom pogledu često zanemarujemo. A upravo tamo pred rasvjetu su stavljeni najzahtjevniji zadaci: pružiti maksimalnu rasvjetu pred ogledalom, umjerenu za druge aktivnosti i onu ugođajnu, diskretnu za opuštanje u kadi.
Važnost dobrog osvjetljenja u kupaonici utoliko je važnija što je to prostorija koja često nema prozor kroz koji bi ulazila prirodna svjetlost.

Ukratko, možemo se odlučiti na umjetnu rasvjetu običnom, halogenom, fluorescentnom te fluokompaktnom žaruljom, a jedna od mogućnosti je i LED rasvjeta.

Obične žarulje najučestalije su u kućanstvu: njima se lako rukuje, odlažemo ih u obični otpad i jeftine su
Prve žarulje pripadaju skupini žarulja sa žarnom niti. Obične žarulje najučestalije su u kućanstvu: njima se lako rukuje, odlažemo ih u obični otpad i jeftine su. Ipak, zbog male učinkovitosti i drugih nedostataka, s tržišta ih polako istiskuju tzv. štedne žarulje.Halogene žarulje najviše koristimo za dodatno osvjetljenje – na radnom stolu, noćnom ormariću ili u kupaonici, a omogućuju usmjerenu rasvjetu sfernim snopom svjetlosti.

 

Flourescentne žarulje (cijevi) nemaju žarnu nit već rade na principu fotoluminiscencije.Flourescentne žarulje (cijevi) nemaju žarnu nit već rade na principu fotoluminiscencije. U kućanstvu ih koristimo rijetko – najčešće iznad radne plohe u kuhinji, iako predstavljaju velik potencijal za uštedu energije. Za njihovu svjetlost najčešće kažemo da nam nije ugodna, iako je boju svjetlosti u proizvodnji moguće prilagođavati. Osobito loše djelovanje na raspoloženje čovjeka ima treperenje svjetlosti koje se javlja kad se žarulja približi kraju vijeka trajanja. Još jedan razlog zbog kojih se na njih rjeđe odlučujemo je činjenica da su fluorescentne žarulje opasan otpad i u skladu s tim se moraju i zbrinjavati.

 

Fluokompaktne (CFL) žarulje su zapravo savinute flourescentne cijevi, a poznajemo ih pod nazivom štedne žarulje. Koristi koje ostvarujemo njihovom upotrebom višestruke su: smanjujemo emisiju štetnih plinova, štedimo energiju (novac), prostor se manje zagrijava nego s običnim žaruljama, pouzdanije su i manje osjetljive na promjene napona,. Njihova implementacija, unatoč nastojanjima, ide sporo – ljudi se još uvijek ustručavaju kupiti takvu žarulju jer im se čini preskupa, iako je i njihova cijena pala. Također se odlažu u poseban otpad.

 

LED rasvjeta osjetljiva je na visoke temperature, promjene napona, skupa je i nije uvijek primjenjiva zbog karakteristike snopa svjetlosti koji emitira.Naposlijetku – tu je LED rasvjeta, tip osvjetljenja koji u mnogočemu može konkurirati štednim žaruljama. Radi na principu elektroluminiscencije, a zbog moguće izvedbe gotovo minijaturnih dimenzija upotrebljava se na mnogim uređajima, te u automobilskoj industiji. Danas se sve više upotrebljava i za rasvjetu prostora, zahvaljujući povoljnim karakteristikama boje svjetlosti, učinkovitosti, dugom vijeku trajanja, malom oslobađanju topline, mogućnosti recikliranja i drugim ekološkim obilježjima. S druge strane, LED rasvjeta osjetljiva je na visoke temperature, promjene napona, skupa je i nije uvijek primjenjiva zbog karakteristike snopa svjetlosti koji emitira. Možemo reći da je to tip rasvjete koji skriva mnoge potencijale koji bi se rješavanjem problema mogli ostvariti u budućnosti. Ipak, uspješna je u postizanju mnogih impresivnih svjetlosnih efekata u interijeru.
Pri izboru vrste rasvjete općenito trebate znati sljedeće: koji intenzitet i koji tip rasvjete Vam je potreban (direktan ili indirektan), koliki utrošak energije Vam je prihvatljiv (a vezano za to – koliko često i na koji način, s prekidima ili bez, će rasvjeta biti korištena), te gdje smjestiti rasvjetno tijelo da bi uspješno ispunilo zahtjeve.
Tek na kraju izabiremo i prikladan dizajn našeg lustera, zidne svjetiljke, stolne lampe itd.
Na što onda obratiti pažnju kad biramo rasvjetu za kupaonicu?

 

Većina kupaonica nema prirodno osvjetljenje, već im je potrebna kvalitetna glavna rasvjeta i tijekom dana.Prvo – ima li Vaša kupaonica dovoljno vanjskog svjetla. Ako je odgovor potvrdan – rasvjetu ćete najvjerojatnije paliti samo noću i povremeno danju za aktivnosti koje to zahtjevaju (šminkanje, brijanje i sl.).
Većina kupaonica nema prirodno osvjetljenje, već im je potrebna kvalitetna glavna rasvjeta i tijekom dana. Tu se u svakom slučaju preporučuje upotreba štednih žarulja i
stropna rasvjeta. Moguća je i ugradnja halogenih svjetiljki, ali treba imati na umu da je kod ugrađenih svjetiljki stupanj iskorištenja manji nego u odnosu na npr. staklenu plafonjeru.
Da bi nam umjetno svjetlo bilo ugodno, mora omogućiti da osvijetljene objekte vidimo iste boje kao kad bi ih vidjeli na danjem svjetlu, osim ako nam je zbog nekog razloga potrebno drugačije.

 

Vrlo je važno da postoji kvalitetno raspoređena rasvjeta uz ogledalo: ne smije se dogoditi da osvjetljenje za te potrebe stvara sjene, već treba jednoliko osvjetljavati cijelo lice. Stropna rasvjeta tu nije tako dobro rješenje, pa se preporuča bočna rasvjeta u visini lica. Isto tako, blještanje koje bi utjecalo na kvalitetu našeg vida ne bi se trebalo dogoditi – potrebna nam je difuzna svjetlost. Pokazalo se da i flourescentna rasvjeta dobro zadovoljava taj zahtjev, a kako ju za spomenute aktivnosti palimo samo povremeno, ne bi nam trebala smetati.
Drugo – oblik i boja kupaonice utječu i na broj, jakost i smještaj rasvjetnih tijela. Svjetlo je sposobno sasvim promijeniti dojam o prostoriji u kojoj boravimo.

 

Ako je Vaša kupaonica tamnih boja, bit će potreban veći intenzitet svjetlosti nego u svijetlo obojenoj prostorijiAko je Vaša kupaonica tamnih boja, bit će potreban veći intenzitet svjetlosti nego u svijetlo obojenoj prostoriji. U skučenim prostorijama osobito je važno koristiti svijetle boje Ukoliko je strop Vaše kupaonice visok, vrlo je vjerojatno da uobičajenom stropnom rasvjetom nećete postići dovoljno osvjetljenje donjeg dijela prostorije. Dakle, treba voditi računa na kojoj su visini tijela postavljena. Tu je važan i konačan odabir dizajna rasvjetnog tijela: zvonoliki viseći elementi ostavit će gornji dio prostorije u mraku, a oni sferni svijetlit će u svim smjerovim podjednako. Da bi kupaonica visokog stropa bila ugodnija, ne treba osvjetljavati strop, a poželjno je kombinirati više vrsta rasvjetnih tijela u donjoj polovici visine. Pri tome možete biti kreativni, ali bilo bi dobro da se savjetujete sa stručnjakom koji će Vas uputiti kako postići optimalan svjetlosni rezultat, uz minimalne troškove elemenata, energije i popravaka zbog mogućih neželjenih efekata. Ukoliko je strop nizak, rasvjetom se možete poslužiti kako bi prividno povisili prostoriju. Strop treba biti svijetle boje, a svjetlost usmjerena u vertikalnim trakama. Sjetite se da i broj i veličina zrcalnih ploha utječe na rasvjetu – učinak se refleksijom povećava. Svako rasvjetno tijelo treba biti zaštićeno od utjecaja vode i vlage, te bi se trebalo zasebno paliti kako bi mogli prilagođavati osvjetljenje.

I naposlijetku treba znati da je svjetlo moćno oruđe koje Vašu kupaonicu može učiniti zanimljivom i ugodnom, ili nefunkcionalnom i dosadnom. Zato rasvjetu kupaonice ne shvaćajte olako i ne brzajte s izborom.

 

Konačan odabir dizajna rasvjetnog tijela ovisit će naravno, o uređenju cijele kupaonice – futuristički, tradicionalni, dominantni ili gotovo neprimjetni modeli – izbor je ogroman!Konačan odabir dizajna rasvjetnog tijela ovisit će naravno, o uređenju cijele kupaonice – futuristički, tradicionalni, dominantni ili gotovo neprimjetni modeli – izbor je ogroman! Nadamo se da ćete šetnjom kroz naše web stranice www.kupaonice.com pronaći baš ono što ste tražili, a u nastavku ovog članka pogledajte koje smo zanimljive ideje za Vas izdvojili.

LED svjetlosna-kupka

Najveće iznenađenje ove inovativne ideje je da ova rasvjeta naizgled ne zahtjeva zasebna rasvjetna tijela: ono što svijetli, barem na prvi pogled, uobičajena je kupaonska oprema - kada i umivaonik! Takvi se elementi rade od posebnog materijala – epoksi (epoxy) smole. To je dvokomponentna masa odličnih mehaničkih sredstava, zbog kojih se upotrebljava i u brodogradnji i avioindustriji. Odlikuje ju staklenasta, translucentna struktura – poput mliječnog stakla, ali mnogo otpornija. Može podnijeti visoke temperature ( do 360C) , trajna je i otporna na udarce, a ogrebotine se mogu ukloniti poliranjem. 

Svojstvo propuštanja svjetlosti (translucentnost) omogućava da se elementi napravljeni od epoksi smole osvijetle s donje straneSvojstvo propuštanja svjetlosti (translucentnost) omogućava da se elementi napravljeni od epoksi smole osvijetle s donje strane i kao rezultat emitiraju difuznu svjetlost cijelom svojom površinom – čini se kao da kada i voda u njoj- svijetle! 

Dakle, kada i umivaonik ugrađuju se u pod, namještaj ili oblažu na neki drugi način, što prikriva LED rasvjetu ispod ili sa strane korita. Ona može mijenjati boje, pa se tako mijenja i cjelokupan ugođaj.

 

O mnogim drugim kreativnim načinima osvjetljavanja kupaonice pročitajte u našim ostalim člancima!

 {fshare} 

ADAPTACIJE KUPAONICA - ADAPTACIJE D.O.O.