Aromaterapijaiscjeliteljska moć biljaPopravi dan - osnaži se aromaterapijom

Eterična ulja koriste se od davnina, a radila su se na način da se osušeni biljni materijal natapao u ulju, a zatim grijao i filtrirao.Aromaterapija je oblik alternativne medicine u kojoj se koriste svojstva eteričnih ulja da bi se utjecalo na psihičko i fizičko stanje osobe. Možda ste iznenađeni da na web-portalu posvećenom kupaonicama i uređenju pišemo i o iscjeliteljskoj moći bilja, ali kad bolje razmislite – ovo bi moglo biti savršeno mjesto za to. Naš je cilj pomoći Vam stvoriti kupaonicu u kojoj ćete na vlastiti način moći okrijepiti duh i tijelo – možda baš aromaterapijom!

Eterična ulja koriste se od davnina, a radila su se na način da se osušeni biljni materijal natapao u ulju, a zatim grijao i filtrirao. Još prije 6000 godina koristila su se u kozmetici i iscjeliteljstvu u mnogim dijelovima svijeta: Kini, Indiji, Egiptu, Grčkoj,Rimu...

Aromaterapija djeluje preventivno protiv raznih stanja koja mogu narušiti naše zdravlje.U 11.st., izumom procesa destilacije, eterična ulja počela su se šire upotrebljavati u medicini, a sam pojam aromaterapija počeo se upotrebljavati početkom 20.st. u Francuskoj gdje je 30-ak godina kasnije izdana i istoimena knjiga. Upotreba aromaterapije u medicini intenzivirala se tijekom Drugog svjetskog rata u tretmanu ranjenika. Do sredine stoljeća ova je alternativna metoda privukla mnoge i postala sastavni dio psihoterapije, kozmetičkih tretmana, masaža itd. {fshare}

Kako dijeluje aromaterapija?


Aromaterapija djeluje preventivno protiv raznih stanja koja mogu narušiti naše zdravlje.Aromaterapija djeluje preventivno protiv raznih stanja koja mogu narušiti naše zdravlje. To uključuje redukciju boli, tjeskobe, poboljšavanje energetskog stanja i pamćenja, opuštajuće tretmane, prevenciju gubitka kose, ublažavanje simptoma neugodnih kožnih stanja itd.

Načini primjene se razlikuju: možemo udisati pare eretičnih ulja ili ih nanositi na kožu masažom, kupkama, oblozima.
Respiratorna primjena tih ulja može biti različita. Najčešće se razrijeđena ulja zagrijavaju svijećom u posebnim “lampama”, što stvara vrlo ugodnu atmosferu prostoru. osim toga, par kapi ulja možete pomiješati s destiliranom vodom u posudi s difuzorom i povremeno osvježiti zrak u prostoriji, nanijeti na rupčić ili spraviti mirisne soli.

Načini primjene se razlikuju: možemo udisati pare eretičnih ulja ili ih nanositi na kožu masažom, kupkama, oblozima.Za sve primjene koje uključuju dodir s kožom treba prethodno saznati o mogućim nuspojavama. Ulja se u čistom obliku ne smiju nanašati na kožu, a neka nisu pogodna ni razrijeđena. Tako tretman citrusnim uljima nije pogodan ako se izlažete suncu, neka ulja mogu izazvati alergije, a neka nisu pogodna za trudnice. Uvijek treba testirati kako koža podnosi ulje, treba ga držati podalje od djece i nikako ga ne gutati u bilo kakvom obliku jer mogu biti uistinu toksična. Vrlo se važno informirati o svojstvima svake tvari koju koristite na svom tijelu, a jednako je važno kupovati samo provjerena eterična ulja, jer nude se i jeftinije verzije loše kvalitete.


Aromaterapija ne liječi bolesti, ali pomaže uspostaviti ravnotežu tijela koja mu je potrebna da se nosi s raznim štetnim utjecajima.Aromaterapija ne liječi bolesti, ali pomaže uspostaviti ravnotežu tijela koja mu je potrebna da se nosi s raznim štetnim utjecajima.

Danas, kad je život toliko podređen ispunjavanju obaveza, bilo radnih, roditeljskih ili samonametnutih, ravnoteža nam je znatno narušena. Izloženi smo mnogim utjecajima koji možda neprimjetno, ali ustrajno “nagrizaju” naše fizičko i psihičko zdravlje. Već smo mnogo puta spomenuli terapeutski učinak vode i kupanja, a sada Vam savjetujemo da u taj ritual unesete i ljekovite mirise eteričnih ulja.
Dopustite si bijeg u vlastitu kupaonicu, gdje ćete u intimi prostorije koju ste uredili za trenutke opuštanja
Bez obzira na to hoćete li osjetiti rezultate aromaterapije ili ne, sigurno ćete uživati u kupkama s mirisom lavande, jasmina, citrusa… Iako nije dokazan način na koji respiratorna terapija eteričnim uljima djeluje, smatra se da je to mehanizam u kojem mirisi utječu na mozak, a posebno na limfu kroz olfaktivni sustav.

Dopustite si bijeg u vlastitu kupaonicu, gdje ćete u intimi prostorije koju ste uredili za trenutke opuštanja, svoje tijelo i duh prepustiti blagotvornom utjecaju prirode. Postavite osušeno mirisno bilje, eterična ulja i difuzor, napunite kadu mirisnim solima i obnovite energiju potrebnu za novi dan.
Pri odabiru mirisa, rukovodite se potrebama vlastitog tijela i karakteristikama mirisa. Tako protiv stresa i depresije izaberite ulje limuna, lavande, jasmine, mente i kamilice, a sva navedena ulja pogodna su i za liječenje nesanice. {fshare}

"Ulovite" svojih 5 minuta - pripremite si mirisnu kupku!


Kupka za vraćanje energije

1 šalica gorke soli
1 šalica morske soli
3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
3 kapi eteričnog ulja ružmarina
3 kapi eteričnog ulja paprene metvice
Pomiješajte dobro sastojke i dodajte u kadu s tekućom vodom.


Kupka s medom i zobenim mlijekom

1/2 šalice mlijeka u prahu
1/2 šalice sitno mljevene zobi
1/2 šalice meda
Pomiješajte dobro sastojke i dodajte u kadu s tekućom vodom.


Opuštajuća kupka

1/2 šalice ricinusovog ulja
1/2 žličice ulja zelene metvice
1/2 žličice narančino ulje
Pomiješajte dobro sastojke i dodajte u kadu s tekućom vodom.

Kupka za omekšavanje kože

Kupka za omekšavanje kože
1 šalica mlaćenice
3 žlice gorke soli
1/2 žlice maslinovog ulja i ulja uljane repice
3 kapi eteričnog ulja lavande ili geranija
Pomiješajte sastojke i dodajte u kadu.
Namačite se u kupki bar 15 minuta, opustite se i uživajte!


Kupka za vraćanje životne ravnoteže

2 šalice soli magnezijeva sulfata (tzv.gorke soli)
3 žlice sode bikarbone
8 kapi eteričnih ulja 
Odaberite 3 ili 4 ulja od sljedećih: cedrovina, kamilica, čempres, tamjan, geranij, lavanda, mandarina, melisa, neroli, naranča, ruža, palisander, sandalovina, ylang ylang.
Pomiješajte dobro sastojke i dodajte u kadu s tekućom vodom.