Kupaonica budućnostimultifunkcionalna kupaonica budućnosti

 


Razvojem tehnologije i multifunkcionalni proizvodi postaju sve kompleksniji

 

Uspješno dizajniran višenamjenski predmet uvijek je izazov za inženjere, dizajnere i druge kreativce, bez obzira na to o kojoj se industriji radi.Ideja multifunkcionalnih elemenata u uređenju interijera već je poprilično stara – već se desetljećima dizajnira inovativna i domišljata oprema koja će ispuniti nekoliko korisničkih zahtjeva unutar jedne forme. Razmislimo li, ustanovit ćemo da je objedinjavanje funkcija već sada dio uređenja mnogih kupaonica – od najjednostavnijeg primjera – ormarića s ogledalom,  do kombinirane perilice i sušilice rublja, kade s tuš kabinom i dodatnom opremom, ogledala s ugrađenim TV-om itd.

Razvojem tehnologije i multifunkcionalni proizvodi postaju sve kompleksniji, pa iako ih zbog visoke cijene i drugih razloga ne ugrađujemo često, velika je mogućnost da će upravo oni jednoga dana tvoriti novi tip kupaonice.  Ne samo da će takvi elementi  ostvariti prostorne uštede vlasnicima, već će se smanjiti utrošak materijala i ostali troškovi proizvodnje i upotrebe. Na taj način, opremanje stanova podupirat će ideje održivog razvoja.


Razvojem tehnologije i multifunkcionalni proizvodi postaju sve kompleksniji, pa iako ih zbog visoke cijene i drugih razloga ne ugrađujemo čestoUspješno dizajniran višenamjenski predmet uvijek je izazov za inženjere, dizajnere i druge kreativce, bez obzira na to o kojoj se industriji radi. Ovdje smo se posvetili multifunkcionalnosti u kupaonicama, a razloga za to zaista je mnogo. Kupaonica je, uz kuhinju, prostorija u kojoj bi takav pristup mogao znatno povećati ugodnost življenja i riješiti najčešće probleme s kojima se susrećemo.

Najčešći razlog za primjenu takvih elemenata mala je površina kupaonice uz sve veći broj aktivnosti koje je potrebno omogućiti. Iako je to problem koji se odnosi i na stambenu arhitekturu, on je još izraženiji kad se radi o prostorima hotela, prenoćišta, zatim brodova, vlakova i slično, jer je tamo prostor predviđen za kupaonicu zaista minimalan.

No čak i kada sama kupaonica nije toliko skučena, multifunkcionalna oprema može se koristiti u svrhu oslobađanja prostora, povezivanja raznih sličnih elemenata koji uobličeni u jedan čuvaju estetiku prostora i olakšavaju održavanje. {fshare}

U ovom članku predstavit ćemo Vam nekoliko što jednostavnih, što složenih ideja koje su inovativnim pristupom odgovorile na razne potrebe suvremenih kupaonica.


 „Kupaonica na izvlačenje“ zamišljena je kao rješenje u slučaju da za nju nemate odvojenu prostoriju.

„Kupaonica na izvlačenje“ zamišljena je kao rješenje u slučaju da za nju nemate odvojenu prostoriju. Ovako Vaša kupaonica ostaje samo ormar do trenutka kad ju odlučite koristiti. Osim toga, kupaonica je osmišljena sa sustavom za recikliranje vode, pa je preporučljiva u područjima gdje nema vodoopskrbe. Iako ovaj dizajn nije prešao u fazu proizvodnje, pohvalno je nastojanje da se u projektiranje ovakvih elemanata uvede i svijest o očuvanju prirodnih izvora.


  Kupaonica budućnosti možda neće imati ništa osim ovog zida!
 
Kupaonica budućnosti možda neće imati ništa osim ovog zida! To je višenamjenski „ugrađeni ormar“ koji raznolikom geometrijskom rasteru može sadržavati sve ono što želite u svojoj kupaonici, prilagođeno njenim mogućnostima. Raspored opreme koja se nalazi skrivena iza panela, možete određivati sami, a rješenje je predviđeno za male prostore kojima je potrebno maštovito, ali jednostavno i funkcionalno uređenje. 

Na slici ispod – sasvim slična ideja uz nešto drugačiji stilski izričaj.


Ovaj primjer povezao je čak 6 namjena u jedan element!
Ovaj primjer povezao je čak 6 namjena u jedan element! Radi se o dizajnu nalik kralježnici – svaka naprava je pričvršćena na glavnu nosivu instalacijsku vertikalu i može se rotirati u horizontalnoj ravnini. Obuhvaćene su sljedeće funkcije (odozdo prema gore): wc sa priborom za korištenje, umivaonik sa spremnikom za sapun, dvije „kutije“ za pohranu stvari, spremnik za vodu i dio s ugrađenim tušem. Najmanji potreban prostor je četverokutni 1,7 x 1,5 m.


Praktičan izum prikladan je za stambene prostore kao i za one javne namjene.
 
Praktičan izum prikladan je za stambene prostore kao i za one javne namjene. Radi se o wc-u koji se pritiskom gumba mijenja i postaje pisoar (i obratno). To je promišljen dizajn, futurističkog izgleda, koji sadrži program za samočišćenje vrućom parom i UV svjetlom.

 Tuš i kada jedan su kružni element koji se sidri u zid i rotacijom mijenja svoju namjenu.

Tuš i kada jedan su kružni element koji se sidri u zid i rotacijom mijenja svoju namjenu.

Kada se upotrebljava kada je istaknuti konkavni dio dolje i tvori korito, a pri tuširanju isti dio kupolasto stoji nad nama, a mi stojimo na tlu.
Zanimljivo rješenje ne zauzima mnogo podne površine.


Umivaonik s wc-om i ovdje čine sustav kojim se štedi čista voda.  

Umivaonik s wc-om i ovdje čine sustav kojim se štedi čista voda. Funkcionira tako da pohranjuje otpadnu vodu iz umivaonika. Sustav je opremljen LED pokazivačima koji obavještavaju korisnika ima li u spremniku dovoljno vode za ispiranje WC-a ili ne.


 Ova multifunkcionalna kada prije svega je vrlo atraktivna.

Ova multifunkcionalna kada prije svega je vrlo atraktivna. Radi se, pojednostavljeno rečeno, o tuš kabini čija vrata u horizontalnom položaju postaju korito kade. Sadrži svu opremu koja kupanje čini raskošnim poput hidromasaže i mogućnosti prilagođavanja svih funkcija.


 Zasigurno je izniman doživljaj tuširati se u ovakvoj kadi!

Zasigurno je izniman doživljaj tuširati se u ovakvoj kadi! To je zapravo više od kade – to je mini eko sustav koji reciklira otpadnu vodu na vrlo prirodan način. Tuš i kabina smješteni su u konstrukciju s rogozom i trskom zasađenima u pijesak oko korita. Prvo pijesak filtrira veće čestice koje se razgrađuju uz pomoć bakterija s korijenja rogoza.

Trska ima sposobnost ukloniti teške metale iz vode, a još nekoliko biljnih rsta sudjeluje u pročišćavanju prije no što se preostale čestice iz otpadne vode uklone ugljenim filtrom. Dakle, sva voda preostala upotrebom umivaonika i kade postaje ponovno upotrebljiva.


Zanimljiva ideja koja se bavi estetikom i uštedom prostora: ogledalo + TV + radijator! 

Zanimljiva ideja koja se bavi estetikom i uštedom prostora: ogledalo + TV + radijator!


 Radi se o višenamjenskom komadu koji je moguće koristiti na dva načina: kao umivaonike, ili podizanjem ploče s umivaonicima – kao kadu s TV-om. 

TV je prateći sadržaj gotovo svih svakodnevnih aktivnosti. Ovdje se njime možete koristiti i za vrijeme kupke, jer je sastavni dio Vaše kade! Radi se o višenamjenskom komadu koji je moguće koristiti na dva načina: kao umivaonike, ili podizanjem ploče s umivaonicima – kao kadu s TV-om.


Stroj za pranje rublja zauzima mnogo mjesta u kupaonici. Kada biste imali ovakav uređaj, možda bi se situacija promijenila. 

Stroj za pranje rublja zauzima mnogo mjesta u kupaonici. Kada biste imali ovakav uređaj, možda bi se situacija promijenila. Ovaj stroj nalazi se iznad wc-a i pričvršćen je za zid. Njegov položaj nije slučajan – voda iz perilice rublja iskorištava se za ispiranje wc-a.


 U oba slučaja umivaonik je postao sastavni dio perilice

Još malo inovacija vezanih za perilicu rublja: sljedeći primjer je idealan za male prostore! U ovom slučaju umivaonik je postao sastavni dio perilice, pri čemu je perilici dodana i sušilica i grijač za pripremu potrošne tople vode. Nevjerojatno je da se sve funkcije mogu obavljati istovremeno! 


Još jedan eko projekt – ova neobična naprava je umivaonik i školjka u jednom.

Zbog svojih malih dimenzija za male kupaonice pogodan je i ovaj umivaonik s wc-om.

Uz funkcionalnost, odlikuje ga iznimno elegantan dizajn. 


Ako ste u kupaonici ikada trebali više mjesta za sjedenje ili odlaganje, ovo je lijepo i jednostavno rješenje 

Ako ste u kupaonici ikada trebali više mjesta za sjedenje ili odlaganje, ovo je lijepo i jednostavno rješenje. Umjesto standardne daske za wc, ova daska-klupa povezuje wc i bide, te tvori prostranu plohu za razne namjene.


 Naposlijetku, jedna nedovoljno iskorištena ideja: kada može biti izvrstan komad namještaja za odlaganje.

Naposlijetku, jedna nedovoljno iskorištena ideja: kada može biti izvrstan komad namještaja za odlaganje. Raznim materijalima i rasporedom polica i ladica, ovakva kada može biti zaista lijep dodatak modernoj kupaonici.

Kako rastu naše želje i potrebe, raste i broj multifunkcionalnih proizvoda koje tržište nudi. Izdvojili smo samo nekoliko, kako biste pri adaptaciji svog prostora, ili uređenju novog, imali na umu razne mogućnosti koje možete iskoristiti -  već danas ili u bliskoj budućnosti. Vaša kupaonica ne mora biti ista kao ona Vaših djedova i baka – vremena se mijenjaju, baš kao i navike, običaji i ljudi. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako će izgledati kupaonica budućnosti, ali rado ćemo Vas informirati o trendovima i dostignućima koji mogu biti sastavni dio planiranja Vaših interijera.

Pratite naše članke i doznajte sve o adaptaciji, stilu i uređenju kupaonice!
{fshare}
 

Adaptacija kupaonice - Adaptacije d.o.o.