FENG SHUI DEKORACIJA KUPAONICEdobar feng shui u kupaonici

 Kupaonica je oduvijek bila mjesto s lošim energetskim predznakom
 


Jedan od najbržih i najjeftinijih načina da svoj prostor oživite u skladu s Feng Shuijem je primjena živih biljakaPratite li Feng Shui, možda će Vam odluka o načinu dekoriranja kupaonice predstavljati poteškoće. Smijem li staviti sobnu fontanu, gdje da postavim biljku, kakvo mi ogledalo treba – sve su to normalna pitanja za one koji razumiju da uređenje prostora  po Feng Shuiju nije nasumično i nepromišljeno. Ako ste upoznati s načelom ravnoteže pet elemenata i zonama njihove vladavine, onda Vam samo preostaje primijeniti to na kupaonicu. Ako ste početnik ili naprosto želite brže doći do željenog odgovora – za Vas smo pripremili ovaj sažetak dekorativnih mogućnosti i načine njihove primjene.

 

Pratite li Feng Shui, možda će Vam odluka o načinu dekoriranja kupaonice predstavljati poteškoće.

Ukrašavanje biljkama

Jedan od najbržih i najjeftinijih načina da svoj prostor oživite u skladu s Feng Shuijem je primjena živih biljaka.

Biljke u prostor donose Drvo – jedan od 5 glavnih elemenata, a najjači pozitivni učinak imaju u istočnom dijelu Bague. Kao što vjerojatno znate, Baguu možete primijeniti na cijeli dom ili samo jednu prostoriju – u ovom slučaju kupaonicu.

Kupaonica je oduvijek bila mjesto s lošim energetskim predznakom. U njoj se izbjegava koristiti bilo koji dekorativni element, pa tako i kućne biljke. Ipak, ponekad nam vlastiti instinkt diktira drugo no što pravila nalažu. Ukoliko imate snažnu potrebu obogatiti kupaonicu biljkama, ugodite si i učinite to. Pozitivan učinak biljke u kupaonici mogli biste osjetiti ako je ona na istoku stana. Osim toga, biljke bi mogle koristiti i kupaonicama u potkrovlju. Naime, krovne kosine i oštri bridovi loše djeluju na Chi, pa su biljke idealan način da sakrijemo takva mjesta i spriječimo nastajanje blokade energetskog toka. Nadalje, biljke pročiščavaju zrak na prirodan način, omogućujući nam kvalitetniji život u zatvorenom prostoru.

Iako se mnogi pitaju koje su biljke dobre, a koje loše pri Feng Shui shvaćanju prostora, točnog odgovora nema. Iako se mnogi pitaju koje su biljke dobre, a koje loše pri Feng Shui shvaćanju prostora, točnog odgovora nema. Gotovo su sve biljke dobre ako ih smjestimo na ispravan položaj. Poštujemo li zone Bague i svojstva elemenata – boje i oblike, ne možemo puno pogriješiti. Unatoč tome, vrste biljaka u kupaonici moramo odrediti ne samo prema njihovom Feng Shui djelovanju, već i prema biološkim karakteristikama – potrebne su nam one biljke koje podnose uvjete visoke temperature i vlažnosti. Najjednostavnija i “najsretnija” biljka za kupaonicu je upravo bambus - kako po svojoj simbolici tako i otpornosti, iako postoje i druge prikladne vrste. Primjer je filodendron - koji uspijeva i pri umjetnom osvjetljenju, a listovi su mu srcoliki (trokutasti). Ta ga karakteristika čini dobrim izborom u zonama kojima pogoduje element Vatre, odnosno dobra je protuteža obilju elementa Vode u kupaonici.

Ako je kupaonica u zoni bogatstva, dobro ju je ukrasiti biljkama okruglog lišća.

Najvažnije je sjetiti se da je rezano i sušeno cvijeće doslovno mrtva priroda koja u Vaš interijer donosi negativnu energiju. Isto vrijedi na zaboravljeno uvenulo cvijeće u vazi ili bolesne lončanice. Dakle – kupaonicu ukrašavajte isključivo zdravim i živim biljkama.

Mogli bismo reći da je ogledalo u kupaonici nužno zlo. Razloga je više: prvo – ogledalo u prostor unosi element vode kojeg ovdje već ima previše.Ukrašavanje ogledalima


 

Mogli bismo reći da je ogledalo u kupaonici nužno zlo. Razloga je više: prvo – ogledalo u prostor unosi element vode kojeg ovdje već ima previše. Drugo – ogledalo pojačava podjednako povoljne i nepovoljne utjecaje, a kupaonica je mjesto s više štetnih djelovanja. Treće – mala površina kupaonice često onemogućuje da se ogledalo postavi na najmanje “štetan” način.

Kako onda pomiriti potrebu za zrcalom i nezahvalnu prirodu ove prostorije? U našem članku 20 pravila Feng Shui kupaonice mogli ste pročitati neke smjernice za postavu ogledala – u njima se ne bi se trebala zrcaliti wc školjka i ostali odvodi, a dobro bi bilo da se ogledalo nalazi s vanjske strane kupaonskih vrata kako bi sprječili otjecanje Chi. Potrudite se da se u kupaonskom zrcalu ogledaju pozitivne i smirujuće slike – bilo vanjski pejzaž koji vidite kroz prozor ili dekoracija povoljnog utjecaja poput žive biljke.

Mogli bismo reći da je ogledalo u kupaonici nužno zlo. Razloga je više: prvo – ogledalo u prostor unosi element vode kojeg ovdje već ima previše.Osim toga, dobro je obratiti pažnju i kakvo ogledalo kupujete.

Pri izboru savršenog ogledala po principu Feng Shuija, trebamo se voditi ne samo vlastitim ukusom, već i karakteristikama zone u koju ga planiramo postaviti. Tako se prikladan oblik, boja i materijal okvira razlikuju ovisno o tome koji od pet osnovnih elemenata želimo potaknuti, odnosno o kojoj se zoni Bague radi.

Tako npr. u zonama u kojima želimo direktno potaknuti djelovanje Zemlje možemo postaviti kvadratno ogledalo, žutog ili smeđeg okvira, poželjno s keramičkim (glinenim) ukrasima i sl., a u zoni Metala povoljniji su metalni okviri.

Kada birate ogledalo, ne kupujte starine u kojima odraz nije bistar, metalni sloj je ispucao ili površina nije sasvim glatka. Nejasne i izobličene slike samoga sebe utječu na psihologiju čovjeka i njegovu samopercepciju.

Iz istih razloga redovito čistite zrcalnu površinu, a ogledalo objesite tako da se u njemu možete vidjeti kao cjelina – bilo samo glavu ili cijelo tijelo, ali ne samo dio lica ili torza.

Kristali nisu samo lijepi, već su i dobar način da potaknete protok pozitivne energije. Ukrašavanje kristalima


 

Kristali nisu samo lijepi, već su i dobar način da potaknete protok pozitivne energije. Oni donose element Zemlje, pa se u skladu s tim trebaju i upotrebljavati. U kupaonici mogu “upiti” višak vode i tako omogućiti postizanje ravnoteže elemenata.

Feng Shui upotrebljava samo prirodne kristale, u onom stanju u kakvom su nađeni – bez bojenja. Dolaze u raznim veličinama, najčešće brušeni u sfernom obliku, a uglavnom se vješaju o crvene uzice.

Bilo bi najbolje kada biste kristale mogli objesiti u suncem obasjan prozor Bilo bi najbolje kada biste kristale mogli objesiti u suncem obasjan prozor -  kako bi razlomljena reflektirana svjetlost kupala cijelu kupaonicu, ali oni djeluju dobro i na posve neosvjetljene uske i male prostore, gdje potiču tok stagnirane energije. Ima li Vaša kupaonica više vrata, kristali pomažu umiriti kaotičnu energiju.

Vrstu kristala birajte prema karakteristikama zone i aspekta života na koji želite djelovati. Tako se npr. ružičasti kvarc upotrebljava kao dodatak bijelom kristalu da bi se potaknuo ljubavni život.

Podjednako kao i kod svakog drugog Feng Shui predmeta, kristale je potrebno redovito čistiti kako bi njihov utjecaj na Vas i prostor bio uistinu blagotvoran.

Slike, skulpture i slične dekoracije nisu toliko česte u suvremenim kupaonicama.Ukrašavanje slikama, skulpturama, mobilima i sobnim fontanama


 

Slike, skulpture i slične dekoracije nisu toliko česte u suvremenim kupaonicama. Iako, želite li kupaonicu učiniti ugodnijom baš takvo vrstom ukrasa, obratite pažnju na smještaj kupaonice i ravnotežu pet elemenata u njoj. Tako bi trebali izbjegavati umjetnost tematski vezanu za more i vodu, jer je taj element već zastupljen u kupaonici. Jednako vrijedi i za sobne fontane, dok se razni mobili i visilice mogu upotrijebiti ukoliko je kupaonica u zoni bogatstva. U tom smislu naročito dobro djeluju kineski novčići povezani crvenom vrpcom.

Kao što vidite, čak i kupaonicu možemo ukrasiti na prikladan i koristan način. Ipak, prije no što počnete kupovati dekoracije – temeljito očistite prostoriju, jer ipak je to najvažnije za zdravlje stanovnika Vašeg doma. {fshare}

Feng Shui adaptacija kupaonice - Adaptacije d.o.o.